Ką verta žinoti prieš renkantis vonios praustuvą?
Patalpinta
Spalio 09d.
2019

Ką verta žinoti prieš renkantis vonios praustuvą?

Jeigu dar tik nesenai pradėjote svartyti apie vonios praustuvą ir nieko apie jį nenusimanote – nenusiminkite. Šis straipsnis kaip tik Jums.

Prieš renkantis praustuvą, turėtumėte sau atsakyti į keletą esminių klausimų: Kokiam vonios kambariui perkate (pagrindiniam, šeimos, tualetui ar kt.)? Kas naudosis? Kokio dydžio kambarys, kiek vietos galite jam skirti?

Jeigu atsakėte į šiuos klausimus, toliau paeiliui galima apžvelgti praustuvų tipus ir galimas medžiagas, jų privalumus bei trūkumus.

Praustuvų tipai

- Iš apačios klijuojamas praustuvas. Šio tipo praustuvai montuojami po stalviršiu, todėl matomas tik pats dubuo, kurio kraštai uždengti stalviršio.

Privalumai: jis yra mažiau matomas, todėl sukuria švarų, harmoningą vaizdą. Greitesnis valymas, nes nebereikia apeiti visų praustuvo briaunų, o tik pačio dubenio vidų.

Trukumai: šio tipo praustuvai gali būti montuojami tik su kieto paviršiaus stalviršiu, pvz., akmeniu, marmuru. To priežastis: reikia itin gerai užsandarinti nuo drėgmės. Kitas trūkumas – paprastai kainuoja brangiau lyginant su įleidžiamais praustuvais.

Iš apačios klijuojami praustuvai itin tinka šeimos, pagrindiniam vonios kambariui, kuris naudojamas itin dažnai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Įleidžiamas praustuvas. Šio tipo praustuvo didžioji dalis yra po stalviršiu, o realiai matomas tik dubuo ir šoninės briaunos, kurios užsideda ant stalviršio.

Privalumai: šio tipo praustuvas tinka daugeliui stalviršių, nepriklausomai nuo jo kietumo, pvz., su medžio. Tai pigesnis variantas nei iš apačios klijuojamas praustuvas.

Trūkumai: įleidžiamas praustuvas itin tinka dideliuose vonios kambariuose, kuriuose vyrauja minimalistinis dizainas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Laisvai pastatomas ant stalviršio praustuvas. Tai praustuvas, kuris gali būti pastatomas ant stalviršio iš betkurios medžiagos. Tai itin elegantiškas variantas Jūsų vonios kambariui.

Privalumai: lengvas ir greitas montavimas. Galimybė rinktis iš įvairiaurių formų ir medžiagų. Praustuvą bet kada galėsite pasikeisti nekeičiant į naują kartu ir pačio baldo ar stalviršio.

Trūkumai: sunkesnė priežiūra, kadangi kaupiasi nešvarumai griovelyje esančiame tarp praustuvo ir stalviršio.

Labiau tinka vonios kambaryje, kuris nepasižymi intensyviu naudojimu. Tai gali būti svečių vonios kambarys.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Vienalytis praustuvas kartu su stalviršiu/ baldinis praustuvas. Kitaip tariant, tai praustuvas ir stalviršis viename.

Privalumai: lengva ir paprasta priežiūra, ilgiau išlaikomas naujumo įvaizdis. Tai puikus pasirinkimas, jeigu norite užtrukti kuo mažiau laiko tvarkantis. Praustuvai gali būti tiek gamintojo pateikto dydžio, tiek pagaminti pagal Jūsų poreikį. Būtina pasiteirauti papildomai. Paprastai šio tipo praustuvai eina kartu su spintele, todėl sutaupote laiko ir pastangų ieškant tinkamo praustuvo ir spintelės. Įrengimas tampa itin paprastu.

Trūkumai: mažiau vietos spintelėje, kadangi stalviršis ir praustuvas bus spintelės viduje. Galimybė rinktis iš ribotų formų: kvadratinių arba stačiakampių. Rekomenduojama įsigyti vietą taupantį sifoną, kuris eina arčiau sienos.

Tinka vonios kambariams, kurie bus naudojami nuolatos. Taip pat, tai puikus pasirinkimas Jums, jeigu norite sutaupyti laiko ir pinigų gaunant praustuvą su spintele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Pakabinamas praustuvas. Tai praustuvas, kuris montuojamas prie sietos, be spintelės ir be stalviršio.

Privalumai: tai kompaktiškas variantas, gali būti montuojamas mažoje patalpoje, gali būti įvairių dydžių.

Trūkimai: nėra spintelės po praustuvo apačia, todėl negalima laikyti higienos priemonių.

Tinka vonios ar tualeto kambariui, kuriame nėra daug vietos ir/arba ieškote minimalistinio, paprasto ir greito sprendimo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Laisvai pastatomas ant grindų praustuvas. Praustuvas tiesiogine šio žodžio prasme yra pastatomas ant grindų.

Privalumai: galima laisvai pastatyti bet kurioje kambario vietoje. Atrodo išskirtinai ir elegantiškai.

Trūkumai: nėra vietos, kur būtų galima sandėliuoti higienos reikmenų.

Tinka vonios ar tualeto kambariui, kuriame yra daugiau laisvos vietos. Idealiai tinka jeigu praustuvas bus naudojamas rankų plovimui asmeniniuose namuose ar viešoje vietoje. Tai itin originalus sprendimas, kuris nepaliks abejingų.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praustuvų medžiagiškumai

- Keramika. Tai dažniausiai pasirenkama medžiaga.

Privalumai: galima rinktis iš įvairių keramikos spalvų (siūlo Alice Ceramica, Flaminia). Gali būti tiek laisvai pastatomas ant grindų ir ant stalviršio, montuojamas prie sienos, įleidžiamas, baldinis ir t.t. Slidaus, blizgaus paviršiaus keramika pasižymi atsparumu korozijai, yra lengvai valoma, atspari spalvos pokyčiams. Keramikos valymui galima naudoti universalius valiklius. Kainos yra pačios įvairiausios, priklausomai nuo gamintojo, praustuvo dizaino, dydžio, pageidaujamos spalvos.

Trūkumai: gali suskilti ir įtrūkti, jeigu atsitrenks į sunkų daiktą.

- Akmuo. Akmeniniai praustuvai gali būti pagaminti iš daugybės medžiagų tokių kaip granitas, marmuras, travertinas, nefritas, oniksas ir kt.

Privalumai: atrodo išskirtinai ir prabangiai, tai tikri meno kūriniai, kurie kiekvienam apsilankiusiam sukurs veide nuostabą.

Trūkumai: yra akytos ir reikalauja ypatingos priežiūros. Nors atrodo įspūdingai, tačiau tai nėra pats praktiškiausias pasirinkimas. Geležis, druska, muilas, kalkės gali stipriai paveikti akmens paviršių.

Atsižvelgiant į tai, akmeniniai praustuvai labiausiai tinka mažai naudojamose patalpose. Kita vertus, praustuvų gamintojai siūlo alternatyvą – lietą akmenį.

- Lietas akmuo. Kiekvienas gamintojas lietą akmenį iš skirtingų junginių ir pagal individualią technologiją. Vienas iš tokių gamintojų, yra PAA (Latvija) siūlantis SILKSTONE akmens masę.

SILKSTONE, tai kompozicinė medžiaga, kuri anot gamintojo, tai yra šiuolaikinė marmuro alternatyva. SILKSTONE medžiagos pagrindas – boksitas. Jis perdirbamas, vakuumo sąlygomis sumaišomas su poliesterinėmis alyvomis ir esant aukštai temperatūrai sukietėja.

Privalumai: itin tinka patalpoms, kuriomis yra dažnai naudojamasi: kavinėms, viešbučiams ir pan. Tai praktiška, patikima ir didelės priežiūros nereikalaujanti medžiaga. Yra atspari iki 100°C karščiui. Yra kieta ir sunkiai subraižoma. SILKSTONE medžiagos pažeidimus galima visiškai panaikinti poliruojant arba užlyginant SILKSTONE mišiniu, jei yra daugiau pažeista.

- Nerūdijantis plienas. Šios medžiagos praustuvai dažniausiai yra sutinkami virtuvėje, tačiau gali būti naudojamas ir vonios kambaryje.

Privalumai: plienas atsparus mikrobams ir bakterijoms, rūdims, dėmėms.

Trūkumai: ši medžiaga yra linkusi kaupti dėmes nuo kieto vandens ir muilo.

- Stiklas. Stikliniai praustuvai yra pagaminti iš grūdinto stiklo, todėl yra tvirtesni.

Privalumai: galima rinktis iš įvairių spalvų, tekstūrų. Pasirinkimo galimybė yra neišmatuojama.

Trūkumai: nepaisant to, jog tai yra grūdintas stiklas, tačiau vis tiek tai yra stiklas, todėl praustuvas bus sugamintas jeigu atsiteks ir tvirtesnį daiktą. Taip pat kietas vanduo ant stiklo paviršiaus gali palikti žymes, jeigu kaskart po naudojimosi vanduo nebus nušluostytas.

 

Reikia žinoti, jog praustuvai būna komplekte su dugno vožtuvu arba be jo. Jis gali būti chromo spalvos arba keramikinis. Būtina pasiskaityti aprašymą esantį prie prekės arba teirautis pardavėjo.

Papildomai prie praustuvo būtina įsigyti maišytuvą, kuris jau gali būti su chromo spalvos dugno vožtuvu arba be jo. Kalbant apie maišytuvus, taip pat svarbus aspektas yra kokio jo tipo pageidaujate: ar tai bus potinkinis, ar einantis iš spintelės, ar iš praustuvo. Kodėl svarbu? Nes nuo jo priklauso ar Jums bus reikalingas praustuvas su skyle ar be skylės maišytuvui. Jeigu pageidausite praustuvo su skyle maišytuvui, tada svarbu nusistatyti kiek skylių maišytuvui Jums bus reikalinga? T.y. ar maišytuvo rankenėlės bus ant pačio maišytuvo ar atskirai.

Taip pat praustuvai nebūna komplekte su sifonu, jį taip pat būna įsigyti. Sifonai gali būti vietą taupantys (einantis arčiau sienos), paprasti plastikiniai arba gražesnio dizaino, paprastai metaliniai (chromo, juodos, bronzos ar kt. spalvų).

 

Turite daugiau klausimų? Drąsiai kreipkitės konsultacijai el. paštu info@stilingavonia.lt arba telefonu +370 (6) 824 0837 arba atvykę į saloną adresu Konstitucijos pr. 14, Vilnius .