Kaip pasirinkti plautuvę?
Patalpinta
Lapkričio 26d.
2019

Kaip pasirinkti plautuvę?

Nesvarbu ar Jūs esate gaminantis asmuo ar ne, virtuvinė plautuvė užimą svarbų vaidmenį kiekvienuose namuose.

Kiekvieną dieną yra poreikis nusiplauti vaisius ar daržoves, išsiplauti lėkštes ar kavos puodelį.

Iš esmės, nėra nė dienos, kai plautuvė būtų nenaudojama, nebent Jūsų nėra namie, tiesa?

Taigi, kaip išsirinkti Jums tinkamiausią virtuvinę plautuvę, jog būtumėte patenkinti savo sprendimu? Žinoma, viskas priklauso nuo Jūsų poreikių. Pirmiausia sau atsakykite į keletą klausimų:

1. Ar plautuvė bus dažnai naudoja? Nuo to priklauso kokios formos pasirinkti, kokio medžiagiškumo.

2. Kokio dydžio plautuvė yra reikalinga? Jeigu dažnai gaminate, žinoma, rekomenduojama įsigyti didesnę. Kita vertus, jeigu Jums svarbu dizainas, tai mažoje virtuvėje didelė plautuvė atrodo neskoningai, o didelėje virtuvėje neskoningai atrodo maža plautuvė.

3. Kokios formos plautuvės pageidaujate? Ovalios, kvadratinės, asimetriškos, penkiakampės ar kt.

4. Kokio plautuvės montavimo tipo pageidautumėte? Nuo to priklausys, koks stalviršis Jums bus reikalingas.

Jeigu jau atsakėte į šiuos klausimus, tuomet toliau pateikėme virtuvinių plautuvių medžiagiškumų apžvalgą, jų privalumus ir trūkumus. Pastebėtina, jog apačioje pateikiamos tik kokybiškų gaminių pliusai ir minusai. To paties medžiagiškumo plautuvę visada turite pasirinkimą iš aukštos ir žemos kokybės. Žemesnės kokybės gaminiai naudoja silpnesnę gaminimo technologiją, gaunate iš pažiūros panašę plautuvę, tačiau skirtumai pasimato jau bėgant laikui.

Nerūdijančio plieno plautuvė

Nerūdijančio plieno plautuvės galima sakyti yra einamiausios. Ko gero, tam įtakos turi žemesnė kaina lyginant su kitų medžiagiškumų plautuvėmis. Taip pat, tai universali medžiaga, neporėta ir tinkanti bet kurio stiliaus virtuvės kambariui. Dažnas klientų klausimas; kodėl turėčiau rinktis brangesnių, gerai žinomų Franke arba Blanco gamintojų nerūdijančio plieno plautuves, o ne prekybos centruose parduodamus pigias plautuves? Na atsakymas ganėtinai paprastas – kokybė. Jeigu norite kokybiškos ir ilgai tarnaujančios plautuvės, kuri nereaguotų su cheminiais skysčiais ar daiktais, neatsirastu rūdžių, o nukritęs sunkesnis daiktas nepaliktų įdubimo, tada turėtumėte rinktis aukštesnės kokybės plautuvę. Kaip tai patikrini? Su magnetu, jeigu magnetą traukia plautuvė, vadinasi ji pagaminta iš paprasto plieno, kai tuo metu kokybiškos plautuvės plienas pagamintas kartu maišant chromą ir nikelį. Taip pat, pažymėtina, jog plieno storis turėtų būti ne mažesnis kaip 0,6 mm.

Privalumai.

  • - Patvari ir labai maloni medžiaga.
  • - Ypač tinka tradicinio ir modernaus dizaino virtuvės kambariui, nes puikiai susilieja su aplinka.
  • - Lengvai valoma. Tačiau reikėtų laikytis keleto pagrindinių reikalavimų, žinoma, kurie gali skirtis priklausomai nuo kiekvieno gamintojo. Tačiau iš principo rekomenduojama vengti sidabro valiklių, baliklių. Jeigu ilgai paliekami maisto produktai, pavyzdžiui, druska, actas, citrusiniai vaisiai – gali atsirasti korozija ar įdubimai. Taip pat reiktų greitai išvalyti dantų skalavimo skystį, jeigu jau pateko ant plautuvės. Valymui nenaudoti plieninių kempinėlių.
  • - Lengva, todėl nereikia jaudintis ar jūsų spintelė išlaikys.
  • - Gali būti pačių įvairiausių formų ir dydžių.
  • - Jos naudojamos ligoninėse ir restoranuose, nes labai lengva dezinfekuoti.
  • - Mažesnė kaina, tačiau investuokite į geros kokybės plieninę plautuvę, jeigu norite iš ties ilgaamžiško gaminio.
  • - Mažiausiai paveikios stiklinių ar lėkščių nukritimui.

Trūkumai.

  • - Metalas braižosi, tačiau galima ant plautuvės dugno užsidėti groteles. Kita vertus, jeigu įbrėžimai nėra negražūs ir gilūs, o tiesiog smulkūs paviršiniai – plautuvei suteikia matiškumo.
  • - Jeigu Jūsų name teka kietas vanduo, tai jis gali palikti kalkių žymias.
  • - Palieka lašų žymės kaskart po naudojimo. Kad jų nebūtų, būtina kaskart po naudojimo nušluostyti.

Keramikinės virtuvinės plautuvės

Keramika galima naudoti ne tik vonios kambaryje, bet ir virtuvėje. Nors keramika atrodo trapi ir trumpalaikė, tačiau yra ilgaamžis gaminys bei lengvai derinama su įvairiais dizainais, o ypač tinka vintažinio stiliaus vonios kambariui. 

Privalumai

  • - Gali būti įvairių spalvų, todėl gali būti vienas iš sprendimų ieškantiems spalvotos plautuvės.
  • - Blizgi.
  • - Lengvai valoma. Kasdieniai priežiūrai tiesiog pakanka naudoti kempinėlę ar minkštą šluostę, kurios būtų užteptos skystu muilu ar kitu actiniu valikliu. Nepaisant to, reikėtų laikytis keletos pagrindinių reikalavimų: venkite plienui ar maišytuvams skirtų valiklių, kanalizacijos vamzdžių valiklių su didele koncentracija, valiklių su abrazyvinėmis dalelėmis.
  • - Atspari karščiui.
  • - Ypač tinka vintažinio stiliaus virtuvės kambariams.

Trūkumai

  • - Po katilo ar keptuvės plovimo ant plautuvės gali likti sunkiai išvalomi tamsūs įbrėžimai. Taip pat plautuvėje ilgam laikui negalima palikti metalinių maisto įrankių, kadangi gali palikti žymės. Šias dėmes galima išvalyti naudojant prekybos centruose prekiaujamais valikliais, tinkančiais stikliniams ir keramikiniams kaitlenčių paviršiams.
  • - Iš aukštai nukritę indai gali paveikti keramikinį virtuvinės plautuvės paviršių. Kita vertus, jeigu tai nukrenta iš nedidelio aukščio – paprastai neturi įtakos gaminio išvaizdai.
  • - Turi mažesnį dydžių ir formų pasirinkimą.
  • - Didesnė kaina.
  • - Yra sunki, todėl reikalinga tvirta virtuvinė spintelė.

 

Granitinės/akmens masės virtuvinės plautuvės

Šio tipo plautuves galima vadinti tiek granitinėmis, tiek akmens masės, tačiau jos nėra pagamintos vien iš gryno granito. Kokybiškos granitinės plautuvės yra sudarytos iš 80 proc. granito ir 20 proc. akrilo. Šis gaminių mišinys sukuria itin tvirtą paviršių. Vieni geriausių granitinių plautuvių gamintojai yra Franke ir Blanco. Kiti gamintojai gamina mažesnės kokybės plautuves, kadangi granitu padengia tik plautuvės paviršių arba gamina iš skystos granitinės medžiagos. Tokios granitinės plautuvės gali prastai atlaikyti karštą ar šaltą vandenį, neatlaikyti smūgių ir pasižymėti kitomis savybėmis, kuriomis tikrai nepasižymi kokybiškos granitinės plautuvės. Toliau pateikti kokybiškų granitinių plautuvių privalumai ir trūkumai.

Privalumai

  • - Atspari įbrėžimams.
  • - Nepalieka vandens žymių.
  • - Puikus pasirinkimas, jeigu pastate teka kietas vanduo, tiesiog kaskart po naudojimo iššluostykite plautuvę. O atsiradus kalkėms, jas galite nuvalyti citrinos rūgštimi (50g/150gr karšto vandens) arba paprastu nukalkintoju. Venkite vamzdžių valiklių su didele koncentracija.
  • - Atspari karščiui, todėl galima laikyti karštus puodus ir keptuves. Atlaiko iki 280 laipsnių karštį.
  • - Liečiant pojūtis tarytum natūralaus matinio akmens.
  • - Nepalieka sunkiai išvalomų dėmių, nebent turite šviesaus granito plautuvę, tokiu atveju geriau ilgam nepalikti kavos, arbatos, vyno ar kitų dažančių produktų dėmių ilgam laikui. Tačiau jeigu jau taip nutiko, Franke gamintojas siūlo kempinėles, ištrinančias dėmes nuo plautuvės paviršiaus. Reguliariam plautuvės valymui tiesiog pakanka naudoti muiluotą nailoninį šepetėlį jį sukant sukamaisiais judesiais.
  • - Gali būti įvairių spalvų, todėl puikus pasirinkimas spalvų mėgėjams. Spalvos yra atsparios nublukimui, kadangi visa plautuvė pagaminta iš šios spalvos, o ne tik paviršius. Įvairių spalvų plautuves siūlo Franke, susipažinti iš arčiau galite paspaudę čia.

Trūkumai

- Gali būti tik matinės spalvos.

 

Akmeninė plautuvė

Akmenines plautuves paprastai pasirenka tie, kurie siekia sukurti prabangiai atrodantį namų interjerą. Akmeninės plautuvės gali būti pagamintos iš, pavyzdžiui, granito ar marmuro, todėl palieka be žado kiekvieną apsilankiusįjį. Dėl savo skirtingos pigmentacijos, kiekviena akmeninė plautuvė yra unikali.

Akmens masės plautuvės yra porėtos, todėl būtina periodiškai už sandarinti, jeigu norima išvengti dėmių ir subraižymų.

Be to, turėkite omenyje, jog akmeninės plautuvės yra išties labai sunkios. Tai derėtų įverti.

Privalumai

  • - Unikalaus ir išskirtinio dizaino.
  • - Tvirta ir ilgaamžė.
  • - Iš 100 proc. natūralios medžiagos.
  • - Atspari karščiui.
  • - Gaminamos iš įvairių akmenų.
  • - Dėl savo didelio storio turi puikią garso izoliaciją.

Trūkumai

  • - Gali susibraižyti jeigu nėra už sandarintos.
  • - Brangi.
  • - Paveiki lėkštės ar stiklo nukritimui. Tokiu būdu gali susigadinti plautuvės paviršius.
  • - Gali atrodyti itin prastai, jeigu nėra suderinama su virtuvės interjeru.
  • - Yra sunki, todėl reikės specialiai pagal užsakymą pagamintos tvirtos spintelės.
  • Plautuvės medžiagiškumas, ko gero, nėra vienintelis Jums ramybės neduodantis aspektas, tiesa? Todėl toliau trumpai aptarsime kitus plautuvių aspektus.

Forma ir dydis

Dydis

Jeigu turite galimybę ir nors nesate maisto gaminimo asas, vis tiek rekomenduojama įsigyti kuo didesnę ir platesnę plautuvę. Tokioje plautuvėje yra kur kas paprasčiau išsiplauti dideles keptuves, puodus ar kepimo skardas. Jeigu turite didelę virtuvę, tada vienareikšmiškai galite sau leisti didesnę virtuvinę plautuvę, kadangi ji atrodys vizualiai geriau nei maža.

Forma

Jeigu norite praktiškiausio valymo prasme pasirinkimo, tada rinkitės ovalios, o ne kvadratinės formos plautuvę. Reikia sutelkti daugiau pastangų, kad iš kampuotos plautuvės kampų išvalyti nešvarumus, o pamirštas pavalyti vanduo ar ne gerai išplautas muilas, taip pat puikiai pasimato. Jeigu norite kuo mažiau laiko skirti valymui ir nenorite netikėtumų, galite pasirinkti kvadratinę plautuvę, tačiau su užapvalintais dubenio kampais.

Jeigu yra poreikis taupyti vietą, galite pasirinkti kampinę plautuvę, tačiau tam, kad patirtumėte maksimalų patogumą – spintelė turėtų būti įpjauta, su dviem bukais kampais. Tokiu būdu turėsite patogesnę prieigą prie plautuvės ne tik vienam, bet ir dviems žmonėms vienu metu.

Kelių dubenų virtuvinę plautuvę pasirinkti?

Vieno dubens plautuvė yra dažniausiai pasirenkama. Jos turi didžiausią erdvę didelėms keptuvėms ir indams plauti, greitas ir patogus procesas.

Dviejų dubenų plautuvės turi mažiau erdvės, ir paprastai vienas ar kitas dubuo būna per mažas. Tokios plautuvės gali turėti vieną pagrindinį didesnį dubenį, o kitą mažesnį, pavyzdžiui, santykiu 70/30. Arba gali būti vienodo dydžio. Kita vertus, tai taip pat yra patogus sprendimas, jeigu mėgstate organizuotumą. Pavyzdžiui, viename dubenyje galite laikyti nešvarius indus, o kitame daržoves ir vaisius arba viename pasidėti nešvarius sunkius puodus, o kitame stiklines.

Taigi, iš principo Jūsų pasirinkimas priklauso nuo Jūsų asmeninių poreikių, o į šį klausimą geriausiai atsakyti galite tik Jūs patys.

Kokio gylio dubuo geriausias?

Dubens gylio pasirinkimas priklauso nuo keletos niuansų. Didesnis dubuo sumažina purslų kiekį, tačiau tai nėra geras pasirinkimas, jeigu esate mažo ūgio, tada bus nepatogu pasiekti plautuvės dugną. Jeigu virtuvės plautuvę naudojate itin dažnai, tai dubens gylis gali erzinti.

Plautuvės montavimo tipas.

Plautuvės gali būti montuojamos:

  • - Iš viršaus. Tai pakankamai tradicinis variantas, kai plautuvės kraštas užsidengia ant stalviršio. Nereikia daug žinių ar įgūdžių, kad sugebėtumėte susimontuoti patys. Šio montavimo trūkumas – atsiranda tarpas tarp plautuvės ir stalviršio, kuriame kaupiasi sunkiau išvalomi nešvarumai. Šis būdas yra pasirenkamas vis rečiau ir rečiau.
  • - Slim Top. Plautuvės kraštas ant stalviršio išlenda minimaliai, o virš stalviršio iškyla vos 1-2 mm.
  • - Po stalviršiu. Plautuvė sumontuota prie stalviršio vidinės pusės, todėl stalviršis turėtų būti kokybiškas, atsparus vandeniui, o montavimas sandarus. Stalviršis galėtų būti kompozito, granito ar marmuro medžiagos. Šis montavimo tipas patrauklus tuo, jog trupinius nuo stalviršio galite braukti į plautuvę. Yra brangesnės nei montuojamos iš viršaus plautuvės, o montavimas taip pat sudėtingesnis.
  • - Lygiai su stalviršiu. Plautuvės kraštai įleidžiami į išfrezuotą baldo stalviršį, todėl reikalingas gera baldininkas, sugebantis, tai tinkamai atlikti bei vandeniui atsparus stalviršis.
  • - Praustuvas integruotas su stalviršiu – kai praustuvas išliejamas su praustuvu iš tos pačios medžiagos. Privalumas: nėra terpės nešvarumų kaupimuisi. Trūkumas: jeigu sugadinsite stalviršį ar plautuvę, turėsite viską keisti kartu. Tokie stalviršiai gali būti gaminami iš natūralaus akmens, pavyzdžiui, marmuro, arba iš kompozicinių medžiagų. Iš principo, šis variantas Jūsų virtuvės kambariui suteiktų vientisumo, elegantiškumo, estetikos. Taip pat įvertinkite, jog reikia spintelės, kuri atlaikytų didelį svorį, ypač jei tai iš tokio akmens kaip marmuras.

Tad, kokį montavimo būdą pasirinkti? Vienareikšmiško atsakymo nėra, jeigu turite tikrai vandeniui atsparų stalviršį, tada nesirinkite pirmojo varianto, tačiau kitais atvejais, šiuolaikiškiau ir stilingiau atrodo Slip Top, po stalviršiu ir lygiai su stalviršiu montuojamos virtuvinės plautuvės.

Ką dar verta žinoti apie virtuvines plautuves?

Ko gero, ieškodami Jums patinkančios virtuvinės plautuvės, prekės aprašyme radote žodį „ventilis“, tiesa? Ką reiškia ir kokie jų tipai, apžvelgsime toliau.

Ventilis - tai yra detalė, plika akimi matoma plautuvės dubenyje. Galima sakyti, tai pirmasis vandens tekėjimo etapas. Kitaip tariant vanduo pro ventilį patenką į sifoną.

Ventilių tipai šiuo metu yra keturi:

  • - Standartinis. Tai dar dažnai sutinkamas variantas senesnio įrengimo virtuvės kambaryje arba pigiose plautuvėse. Standartinis ventilis, tai tiesiog paprastos metalinės grotelės, su varžtu per vidurį. Šio tipo ventilis nėra praktiškas pasirinkimas, nes dažnai užsikemša, o norint pripildyti plautuvės dubenį vandeniu, reikia pasitelkti guminį kaištį, kuris atrodo nestilingai ir dažnai pasimeta, reikia ieškoti vietos kur jį paslėpti.
  • - Užkemšamas ventilis. Šis ventilis skiriasi nuo pirmojo tuo, jog galima sakyti, tai kaištis ir grotelės viename, bet... Tai elegantiškesnis ir praktiškesnis variantas. Norint valdyti ventilį, tereikia jį užspausti arba atspausti.
  • - Ekscentrinis ventilis. Jo veikimo principas toks pat kaip ir užkemšamo ventilio, tačiau vienintelis skirtumas – valdymas. Ekscentrinis ventilis atkemšamas ir užkemšamas rankenėlės pasukimu. Tai reiškia, jog jums nereikės kišti rankų į vandeniu pripildytą plautuvės dubenį tam, kad atkimštumėte ventilį.
  • - Integruotas ventilis. Besiūlis variantas, be žiedo, todėl nėra bortelio kuriame kauptųsi nešvarumai. Tai kur kas higieniškesnis variantas ir praktiškesnis valymo prasme. Pastaba. Ventilis netinkamas, jeigu norite naudoti kartu su šiukšlių smulkintuvu.

 

Turite daugiau klausimų? Drąsiai kreipkitės konsultacijai el. paštu info@stilingavonia.lt arba telefonu +370 (6) 824 0837 arba atvykę į saloną adresu Konstitucijos pr. 14, Vilnius .